ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΩΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


ΘΕΜΑ: Επιστολή προς τους γονείς και κηδεμόνες της Τετάρτης Δημοτικού

για την επιλογή της Δεύτερης Ξένης Γλώσσας

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,

Οι σημερινοί μαθητές της Δ΄ Δημοτικού και μελλοντικοί μαθητές της Ε΄ Δημοτικού έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από την τρυφερή αυτή ηλικία την εκμάθηση μιας ακόμη γλώσσας. Ευχόμαστε το παιδί σας με όποια επιλογή κι αν κάνει στη Δ΄ Δημοτικού να γίνει μεγαλώνοντας ένας πετυχημένος, ευυπόληπτος και πολύγλωσσος πολίτης. Η Γερμανική και η Γαλλική γλώσσα είναι το ίδιο σημαντικές και σπουδαίες. Η κάθε οικογένεια όμως έχει τους δικούς της λόγους (οικονομικούς, οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς, επαγγελματικούς κ.λπ.) βάσει των οποίων θα κάνει την επιλογή που ταιριάζει στο παιδί της.

Στα πλαίσια της άσκησης των καθηκόντων μου ως Σχολικός Σύμβουλος Γερμανικών είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ με εκπαιδευτικούς που διδάσκουν τα Γερμανικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Διαπίστωσα ότι οι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν και σχεδιάζουν επιμελώς την διδασκαλία τους. αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, εφαρμόζουν ποικίλες καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, απευθύνονται σε όλα τα μαθησιακά προφίλ και εστιάζουν κυρίως στην επικοινωνιακή-βιωματική διδασκαλία της Γερμανικής.

Προσδοκούμε σε κάποια μεγαλύτερη ηλικία οι μαθητές μας να ομιλούν τα Γερμανικά καλά. Το πόσο σημαντικό είναι να μιλά κανείς σε υψηλό επίπεδο μια γλώσσα εμφαίνεται από την ακόλουθη ιστοριούλα:

Κάποτε παλιά στην Κίνα, μερικοί μαθητές ρώτησαν τον έμπειρο δάσκαλό τους, τι θα ήταν εκείνο το οποίο αυτός θα έκανε πρώτα απ? όλα, αν του δινόταν η ευκαιρία να κυβερνήσει. Ο δάσκαλος απάντησε: «Το πρώτο πράγμα θα ήταν να ελέγξω αν οι πολίτες μεταχειρίζονται σωστά τη γλώσσα». Στην εύλογη απορία των μαθητών του γιατί, αντί να καταγίνει πρώτα με τα τεράστια οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα του τόπου, εκείνος θα ασχολιόταν πρωτίστως με μια ήσσονος σημασίας λειτουργία του ανθρώπου, ο δάσκαλος απάντησε: « Αν οι άνθρωποι δεν μεταχειρίζονται

σωστά τη γλώσσα, τότε εκείνο που λένε δεν είναι εκείνο που εννοούν. Κι αν εκείνο που λένε οι άνθρωποι δεν είναι εκείνο που εννοούν, τότε ο ένας δεν καταλαβαίνει τον άλλο. Κι αν ο ένας δεν καταλαβαίνει τον άλλο, τότε μεταξύ των μελών της κοινωνίας αυτής επικρατεί σύγχυση. Κι αν σε μια κοινωνία επικρατεί σύγχυση, τότε μεταξύ των μελών της δεν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη. Κι αν σε μια κοινωνία δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει και ηθική. Και χωρίς δικαιοσύνη και ηθική είναι αδύνατον να υπάρξει κοινωνία».

Η γνώση μιας ακόμα ξένης γλώσσας, είτε αυτή είναι η Γερμανική είτε η Γαλλική, μας παρέχει πολλά πλεονεκτήματα. Σύμφωνα με τη γνώμη του φιλοσόφου της γλώσσας, Wittgenstein: «Τα όρια της γλώσσας μου είναι τα όρια του κόσμου μου». Η γνώση μιας ξένης γλώσσας ανοίγει σε όλους μας νέους ορίζοντες σε ένα σύγχρονο πολιτισμό, σε μεγάλα λογοτεχνικά έργα, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις εικαστικές τέχνες, στην αρχιτεκτονική, στη διεθνή κουζίνα, στη μόδα, στη μουσική, στο χορό, στο θέατρο, στον κινηματογράφο. Ο γλωσσομαθής έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με εκατομμύρια άλλους ανθρώπους που μιλούν τις συγκεκριμένες γλώσσες. Επί πλέον το παιδί σας θα έχει την δυνατότητα να επισκέπτεται άλλες χώρες, να γνωρίσει σε βάθος τον πολιτισμό και τα έθιμα των λαών τους και να επικοινωνεί με τους χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο μας.

Η γνώση των Γερμανικών ή των Γαλλικών ανοίγει το δρόμο και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα γαλλικά και γερμανικά πανεπιστήμια κατατάσσονται μεταξύ των κορυφαίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης υποτροφιών, οι σπουδές είναι χωρίς δίδακτρα και με πολύ χαμηλά έξοδα εγγραφής. Επίσης παρέχονται επιδόματα σίτισης και στέγασης και πολλές άλλες κοινωνικές παροχές. Δίνεται η δυνατότητα εκμάθησης ή εμπλουτισμού της γλώσσας σε προκαταρκτικά τμήματα μέσα στο Πανεπιστήμιο. Ας μην ξεχνάμε ότι στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες συναντάμε πολλές ελληνικές λέξεις της καθημερινής ζωής, αλλά ιδιαίτερα σε όλους τους τομείς των επιστημών, όπως στη φιλοσοφία, την ιατρική, τη φυσική, την ψυχολογία, την τεχνολογία κ.λπ.

Στην πολύγλωσση και πολυπολιτισμική Ενωμένη Ευρώπη του εικοστού πρώτου αιώνα, όποιος ξέρει γλώσσες θα είναι μπροστά από τους υπολοίπους. Δηλαδή ο ομιλών, ο ενημερωμένος, ο πολύγλωσσος άνθρωπος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτόνομα και αποτελεσματικά έναν κόσμο χωρίς σύνορα και χωρίς προκαταλήψεις. Η γνώση μιας από τις δύο γλώσσες που σήμερα θα επιλέξετε ανοίγει μελλοντικά για το παιδί σας επιπλέον πόρτες εργασίας σε τομείς όπως του Εμπορίου και της Διαμετακόμισης, της Τεχνολογίας και των Κατασκευών, των Επικοινωνιών και των Υπηρεσιών, της Νομικής και της Διπλωματίας, της Πολιτικής και της Οικονομίας.

Ελπίζουμε να κάνετε την καλύτερη για εσάς επιλογή και ευχόμαστε καλή πρόοδο στα παιδιά σας και τους μαθητές μας.

Δημήτριος Τηλαβερίδης

Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ07

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ;

Διότι τώρα που είσαι παιδί θα μπορείς να συνεννοείσαι με φίλους σου που δεν μιλούν Ελληνικά και όταν στο μέλλον μεγαλώσεις θα είσαι ένας πολύγλωσσος και επιτυχημένος άνθρωπος. Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι πολίτες να μαθαίνουν τρεις γλώσσες (τη μητρική τους και άλλες δύο). Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον όπου οι περισσότεροι θα μιλούν ξένες γλώσσες, δεν θα αισθάνεσαι αποξενωμένος ούτε θα βγάζεις λιγότερα χρήματα από τους άλλους.

ΓΙΑΤΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ;

Η γερμανική γλώσσα μοιάζει με τα ελληνικά. Πολλές γερμανικές λέξεις είναι παρμένες από τα ελληνικά. Επίσης πολλές γερμανικές λέξεις μοιάζουν με τα Αγγλικά που μαθαίνεις στο σχολείο σου. Η δασκάλα σου των Γερμανικών μπορεί, αν θέλεις, να σου παρουσιάσει το «Εύκολα Γερμανικά» και σίγουρα θα πειστείς. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα που αποδεικνύουν ότι το να διαλέξεις για την Πέμπτη Δημοτικού τη Γερμανική ως Δεύτερη Ξένη Γλώσσα θα είναι η σωστή επιλογή! Και να γιατί:

1. ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΕ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Γερμανική είναι πλέον η δεύτερη ξένη γλώσσα στην Ελλάδα. Στα ελληνικά πανεπιστήμια η Γερμανική αποτελεί, μετά την Αγγλική Γλώσσα, την επόμενη επιλογή για σπουδές στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών και Φιλολογιών. Η ζήτηση για τα Γερμανικά στα φροντιστήρια ξένων γλωσσών έχει αυξηθεί σε σχέση με άλλες γλώσσες. Στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (ΚΠγ) το Νοέμβριο του 2010, το 22% των υποψηφίων επέλεξε να εξεταστεί στη Γερμανική Γλώσσα, ακολουθεί η Γαλλική (12%) και ακολουθούν η Ιταλική και η Ισπανική.

ΓΕΡΜΑΝΟΦΩΝΕΣ ΧΩΡΕΣ

Τη Γερμανική γλώσσα τη μιλούν σαν μητρική γλώσσα πολλοί κάτοικοι στην Ευρώπη. Η Γερμανική είναι η επίσημη γλώσσα στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανόφωνη Κοινότητα του Βελγίου, το Νότιο Τιρόλο (Ιταλία), τη Σιλεσία (Πολωνία) και το Βατικανό (Ελβετική Φρουρά). Σχεδόν 43 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν γερμανική καταγωγή και μιλούν γερμανικές διαλέκτους. Εκατομμύρια άλλοι κατοικούν στη Νότια Αμερική και στην Ωκεανία.

Επίσης σε όλο τον κόσμο ολοένα και περισσότεροι μαθητές διδάσκονται Γερμανικά σαν ξένη γλώσσα.

2. ΕΥΚΟΛΙΑ ΜΑΘΗΣΗΣ

ΓΛΩΣΣΙΚΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΑ

Τα Γερμανικά αποτελούν μια προσιτή γλώσσα για τον Έλληνα μαθητή. Έχει αποδειχθεί ότι η γερμανική γλώσσα παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την Ελληνική. Πολλές γερμανικές λέξεις είναι ελληνικές. Μάλιστα αν μιλά κανείς

Γερμανικά μπορεί εύκολα να μάθει και Αγγλικά, Ολλανδικά, Σουηδικά, Δανέζικα, Νορβηγικά, κ.ά.

3. ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Θα μπορούσες να μπεις σε γερμανικές ιστοσελίδες και να κατεβάσεις πολλά διασκεδαστικά και επιμορφωτικά παιχνίδια.

4. ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Μεγάλος αριθμός συγγραφέων, φιλοσόφων, επιστημόνων και μουσουργών μιλούσαν και έγραφαν στα Γερμανικά. Με τα Γερμανικά αποκτά κανείς πρόσβαση σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς του κόσμου. Η γνώση της Γερμανικής διευρύνει τους πνευματικούς και νοητικούς σου ορίζοντες.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΓΛΩΣΣΙΑΣ

Η γνώση των Γερμανικών και γενικότερα μιας ξένης γλώσσας κάνει το μυαλό σου δημιουργικό, εύστροφο, ενισχύει τη μνήμη σου, μεγιστοποιεί την ικανότητα επίλυσης πολύπλοκων προβλημάτων και επιβραδύνει τη μείωση διανοητικών ικανοτήτων που οφείλονται στην ηλικία. Επιπλέον, μπορείς να διαχειρίζεσαι καλύτερα τις σχέσεις σου με τους άλλους.

ΣΠΟΥΔΕΣ Όταν μεγαλώσεις θα μπορούσες ίσως να σπουδάσεις στο εξωτερικό. Τα Γερμανικά Πανεπιστήμια θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Χιλιάδες Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν σε αυτά.

Μέχρι τώρα, πολλοί επιφανείς Έλληνες πολιτικοί και επιστήμονες έχουν σπουδάσει στη Γερμανία. Οι γλώσσες στις οποίες γράφονται τα περισσότερα βιβλία παγκοσμίως είναι η Αγγλική, η Κινεζική και η Γερμανική.

5. ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η Γερμανία είναι η χώρα με τις σημαντικότερες εξαγωγές στον κόσμο (αυτοκινητοβιομηχανία, χημικά προϊόντα, φαρμακοβιομηχανία, βαριά βιομηχανία). Από τη δεκαετία του 1960 περισσότεροι από 500.000 Έλληνες έχουν περάσει ένα μεγάλο διάστημα της ζωής τους σε γερμανόφωνες χώρες. Πολλοί εξακολουθούν να ζουν ακόμη εκεί. Η εργασία στη Γερμανία αποτελεί εγγύηση για αξιοπρεπή διαβίωση. Μετά το 2010, λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξήθηκε κατακόρυφα η αναζήτηση εργασίας στη Γερμανία.

Επιπλέον, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ελβετία αποτελούν μια από τις πρώτες επιλογές των Ελλήνων για τις χειμερινές τους διακοπές. Θα μπορούσες με την οικογένειά σου να επισκεφτείς κάποιο συγγενή ή φίλο που μένει στις χώρες αυτές.

6. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ζεις σε ένα τουριστικό μέρος; Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα μιλούν Γερμανικά. Οι Γερμανοί ταξιδεύουν στο εξωτερικό για πολυήμερες διακοπές κατά μέσο όρο τρεις φορές το χρόνο. Το

2011 επισκέφτηκαν την Ελλάδα περισσότεροι από 2.000.000 τουρίστες από τις γερμανόφωνες χώρες. Στην Ακρόπολη, στην Αθήνα, στα νησιά και γενικά στα τουριστικά μέρη ακούς το καλοκαίρι συχνά Γερμανικά. Σου δίνεται έτσι η ευκαιρία να τα εξασκήσεις και να αποκτήσεις καινούριους φίλους.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

Ας υποθέσουμε ότι όταν μεγαλώσεις θα διατηρείς μια επιχείρηση, σε ένα τουριστικό νησί. Τα Γερμανικά θα σε βοηθήσουν να έρχεσαι σε πιο άμεση επαφή με τους γερμανόφωνους πελάτες σου και να ανεβάσεις την ποιότητα της εξυπηρέτησης που τους προσφέρεις. Το να μιλάς τη γλώσσα τους, θα τους κάνει να νιώθουν άνετα και πιο «κοντά» σου. Έτσι, ευελπιστείς να αυξήσεις τις πωλήσεις σου!

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Με τη γνώση της Γερμανικής μπορείς να γίνεις ένας πιο ολοκληρωμένος άνθρωπος, αφού θα μπορείς να επικοινωνείς με πολύ περισσότερους ανθρώπους, να διαβάζεις βιβλία από το πρωτότυπο, να πληροφορείσαι από περισσότερες πηγές, να σπουδάζεις, να μορφώνεσαι, να βγάζεις περισσότερα χρήματα, να έχεις μια πιο σφαιρική αντίληψη του κόσμου που σε περιβάλλει.