ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Συνεχώς ο άνθρωπος κατασκευάζει «εξυπνότερες» συσκευές. Μπορεί άραγε να δημιουργήσει μια μηχανή «εξυπνότερη» από τον άνθρωπο;

Ας συγκρίνουμε λίγο τον ανθρώπινο εγκέφαλο με τον επεξεργαστή ενός υπολογιστή. Ο υπολογιστής μπορεί να εκτελέσει πάρα πολλές αριθμητικές πράξεις πολύ γρήγορα. Πλεονεκτεί έναντι του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο άνθρωπος όμως μπορεί να σκεφτεί πολλά πράγματα ταυτόχρονα, επεξεργάζεται τα δεδομένα παράλληλα. Σε αντίθεση ο υπολογιστής λειτουργεί σειριακά, δηλαδή επεξεργάζεται τα δεδομένα το ένα διαδοχικά μετά το άλλο.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από πάρα πολλούς νευρώνες και η λειτουργία του μας είναι άγνωστη. Σε αντίθεση ο επεξεργαστής δεν έχει τόσα πολλά τρανζίστορ και η λειτουργία του μας είναι πλήρως γνωστή.

Ο άνθρωπος αναπτύσσει δικές του σκέψεις, έχει δηλαδή νόηση, σε αντίθεση με τον υπολογιστή που δεν έχει νόηση, απλά εκτελεί τις εντολές ενός προγράμματος, τις σκέψεις δηλαδή ενός προγραμματιστή.

Ο άνθρωπος συνειδητοποιεί την ύπαρξή του (ΕΓΩ), σε αντίθεση με τον υπολογιστή που είναι μια άψυχη συσκευή.

Ο άνθρωπος αναπτύσσεται σύμφωνα με το DNAτου, που είναι μια ένωση του στοιχείου άνθρακα (C) με τέσσερα ηλεκτρόνια στην εξωτερική στοιβάδα. Ο υπολογιστής βασίζεται στο στοιχείο πυρίτιο (Si) με τέσσερα ηλεκτρόνια κι αυτό στην εξωτερική στοιβάδα. Όμως ο άνθρακας μπορεί να δώσει ένα μεγάλο πλήθος ενώσεων (δημιουργεί την Οργανική Χημεία), σε αντίθεση με το πυρίτιο που δε μπορεί να δώσει τέτοιο πλήθος ενώσεων.   

Τα robots που είναι κατασκευασμένα πολλά χρόνια και είναι tabula rasa δηλαδή άγραφο χαρτί (whitepaper), δεν αναπτύσσουν δικές τους σκέψεις.

Σύμφωνα με όλα τα προαναφερθέντα, η γνώμη μου είναι ότι ο άνθρωπος δε μπορεί να κατασκευάσει «εξυπνότερη» μηχανή από τον ίδιο.

ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ Χ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΕ19 και ΠΕ04.1