ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

ΥΠΕΡΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Οι υπερυπολογιστές αποτελούνται συνήθως από εκατοντάδες ή και χιλιάδες επεξεργαστές και χρησιμοποιούνται σε μεγάλα εργαστήρια για μελέτη π.χ. της συμπεριφοράς των αστεριών ενός γαλαξία ή της ατμόσφαιρας σε πλανητική κλίμακα.

Οι υπερυπολογιστές δεν εκτελούν ταυτόχρονα πολλά προγράμματα. Είναι κατασκευασμένοι για να εκτελούν συνήθως μια εργασία με τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα.

Ας δούμε λίγο και το σημερινό κόσμο. Με τα σύγχρονα ραδιοτηλεσκόπια βλέπουμε πλέον πολύ απομακρυσμένους γαλαξίες από τη Γη. Οι Φυσικοί σήμερα εκτιμούν ότι το Σύμπαν έχει διάμετρο 156 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Αυτά όσον αφορά το Μακρόκοσμο που μας περιβάλλει.

Τι γίνεται όμως με το Μικρόκοσμο; Τι γίνεται μέσα στα άτομα των στοιχείων; Ξέρουμε ότι οι Πυρηνικοί Φυσικοί με τη βοήθεια μεγάλων επιταχυντών σωματιδίων π.χ. CERN κάνουν διαρκώς πειράματα εξερευνώντας το Μικρόκοσμο.

Έχει υπολογιστεί η ατομική ακτίνα, (που ορίζεται ως το μισό της απόστασης μεταξύ των πυρήνων δυο γειτονικών ατόμων όπως αυτά διατάσσονται στο κρυσταλλικό πλέγμα του χημικού στοιχείου), πολλών στοιχείων όπως π.χ. του Χλωρίου CL που εκτιμάται ότι είναι 99 pm.

Γεννιέται λοιπόν το ερώτημα : Μπορεί στο μέλλον να κατασκευασθεί ένας υπερυπολογιστής, που να είναι εφοδιασμένος με χιλιάδες σκληρούς δίσκους, και να συγκεντρώσει τη γνώση όλου του κόσμου;

Μπορεί να κατασκευασθεί ένας παντογνώστης υπερυπολογιστής;

Κάτι τέτοιο δε μπορεί να συμβεί. Οι λεπτομέρειες που χρειάζεται να υπολογίσει ένας παντογνώστης υπερυπολογιστής είναι άπειρες, όση υπολογιστική ισχύ κι αν διαθέτει.

Μπορούν όμως να βελτιωθούν τα Συστήματα Εμπειρογνώμονες (Expert Systems). Το Expert System μπορεί να λύνει προβλήματα σε συγκεκριμένο τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας παίρνοντας γνώση βασισμένη στην ανθρώπινη εμπειρογνωμοσύνη.

ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ Χ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ   ΠΕ19 και ΠΕ04.01