Think

Think, Σκέψη, Comprehension, Κατανόηση

Ας δούμε τι σημαίνει το ρήμα think στην αγγλική γλώσσα.

Think (verb)

  1. have a particular opinion, belief, or idea about someone or something e.g. she thought that nothing would be the same again.
  2. Direct one?s mind toward someone or something ; use one?s mind actively to form connected ideas e.g. he was thinking about Colin.
  3. (noun) an act of thinking e.g. I went for a walk to have a think.

Να δούμε πως ορίζεται η λέξη σκέψη στην ελληνική γλώσσα.

Ο όρος σκέψη μπορεί να αναφέρεται στις ιδέες ή τη διάταξη των ιδεών (αλληλουχία) που προκαλείται από τη νόηση, στην τέχνη της παραγωγής σκέψεων, ή στη διαδικασία της παραγωγής σκέψεων. Παρά το γεγονός ότι η σκέψη αποτελεί μια θεμελιώδης δραστηριότητα του ανθρώπου κοινή σε όλους, δεν υπάρχει μια γενικά αποδεκτή συμφωνία για το τι είναι ή πως δημιουργείται.

          Επειδή η σκέψη κρύβεται πίσω από πολλές ανθρώπινες ενέργειες και αλληλεπιδράσεις, η κατανόηση της φυσικής και μεταφυσικής της προέλευσης, της διαδικασίας και των αποτελεσμάτων της υπήρξε μακροχρόνιος στόχος πολλών επιστημονικών κλάδων εμπεριεχομένων της τεχνητής νοημοσύνης, της βιολογίας, της φιλοσοφίας, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας.

          Η σκέψη επιτρέπει στους ανθρώπους να ερμηνεύσουν, να απεικονίσουν και να καταλάβουν τον κόσμο τον οποίο βιώνουν, καθώς επίσης και να κάνουν προβλέψεις πάνω σε αυτόν. Είναι συνεπώς χρήσιμη σε έναν οργανισμό με ανάγκες, στόχους και επιθυμίες καθώς κάνει σχέδια ή άλλες απόπειρες για την πραγματοποίηση αυτών των σκοπών.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι ο υπολογιστής δε σκέπτεται. Είναι απλά ένα εκτελεστικό όργανο. Δεν οραματίζεται, δεν παράγει ιδέες άρα δεν έχει νόηση. Εκτελεί απλά τις σκέψεις του προγραμματιστή.

          Η λέξη comprehension (noun) σημαίνει στην αγγλική γλώσσα: the action or capability of understanding something e.g. some won?t have the least comprehension of what I am trying to do.

          Η λέξη κατανόηση σημαίνει στην ελληνική γλώσσα :

1. βγάζω νόημα π.χ. δεν καταλαβαίνω τι λέει

2. έχω ιδέα π.χ. δεν καταλαβαίνω από μαθηματικά

3. συνειδητοποιώ π.χ. χωρίς να το καταλάβω, τον πρόσβαλλα.

Ο υπολογιστής δεν καταλαβαίνει τι κάνει, δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι του γίνεται. Είναι ένα άψυχο μηχάνημα.

ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ Χ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕ19 ΚΑΙ ΠΕ04