ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

          Μια ειρηνική επανάσταση εξαπλώνεται σιγά σιγά σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι η επανάσταση της Ρομποτικής. Σε αντίθεση με τη Βιομηχανική επανάσταση, ο δρόμος για τη Ρομποτική είναι στρωμένος από μετάξι. Αξίζει τον κόπο να αναφερθούμε στον τρόπο που οδήγησε στην επικράτηση της Βιομηχανικής επανάστασης στο παρελθόν.

          Ας θυμηθούμε τη Γαλλική Επανάσταση (1789 – 1799). Την εποχή εκείνη στη Γαλλία μόνο οι ευγενείς – γαιοκτήμονες κατείχαν κρατικά αξιώματα. Ο βασιλιάς διέθετε όπως ήθελε τον δημόσιο πλούτο. Οι νόμοι, η φορολογία ακόμη και το νόμισμα διέφεραν από περιοχή σε περιοχή. Αυτό προκαλούσε σύγχυση και έφερνε εμπόδια στο εμπόριο και γενικά στην ανερχόμενη αστική (βιομήχανοι) τάξη. Οι βιομήχανοι είχαν οικονομική δύναμη αλλά καθόλου πολιτική. Πήραν με το μέρος τους το λαό και ανέτρεψαν το βασιλιά και τους ευγενείς και δημιούργησαν μια δημοκρατία πρότυπο για την εποχή εκείνη. Η Γαλλική Επανάσταση σημαίνει την κοινωνική μετάλλαξη από τη φεουδαρχική (ολιγαρχική) στην αστική κοινωνία. Δεν κατείχαν πλέον κρατικά αξιώματα μόνο οι ευγενείς (γαιοκτήμονες) αλλά και άνθρωποι από το λαό.

          Άλλο ένα σημαντικό παράδειγμα είναι ο Αμερικανικός εμφύλιος πόλεμος (1861 – 1865). Τότε στην Αμερική οι πολιτείες είχαν χωρισθεί σε βόρειες και νότιες. Ο βορράς ήταν βιομηχανική περιοχή με λευκούς εργάτες (μετανάστες από την Ευρώπη που σπαρασσόταν από πολέμους) με πολιτικά δικαιώματα. Στο Νότο, που λόγω κλίματος ευνοούνταν οι μεγάλες φυτείες και ειδικά του βαμβακιού, η περιοχή ήταν αγροτική με βασικούς εργάτες τους νέγρους δούλους. Η δουλεία αποτέλεσε την κύρια αιτία του εμφυλίου πολέμου. Οι νότιες πολιτείες ήθελαν να αποσχισθούν και να διατηρήσουν τη δουλεία, ενώ ο βιομηχανικός βορράς επιδίωκε την κατάργηση της δουλείας. Τελικά ο βορράς νίκησε και πολλά εκατομμύρια Αφροαμερικανοί απέκτησαν την ελευθερία τους.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι η επικράτηση της Βιομηχανικής επανάστασης οδήγησε σε δημοκρατικότερες κοινωνίες. Σήμερα στις σύγχρονες κοινωνίες, που δίνουν πολλές ελευθερίες, οι άνθρωποι έχουν καταλάβει ότι πρέπει να δώσουν «χώρο» στο νέο και δεν πρέπει να του βάζουν εμπόδια. Απόδειξη της σκέψης αυτής είναι ότι επιφανείς άνθρωποι της πληροφορικής έχουν σημαντικό πλούτο και δύναμη.

Ποιος δε ξέρει σήμερα τον Μπιλ Γκέιτς (Bill Gates) ; είναι ο ιδρυτής της Microsoft (πολυεθνική), που κυριαρχεί στον τομέα του software παγκοσμίως. Ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια να ασχολείται με τους υπολογιστές και σήμερα είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει την καινούργια έκδοση των windows κάθε τόσο.

Επίσης και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ (Mark Zuckerberg), που είναι Αμερικάνος προγραμματιστής και επιχειρηματίας γνωστός για τη δημιουργία του Facebook μαζί με τους Ντάστιν Μόσκοβιτς, Εντουάρντο Σέβεριν και Κρις Χιούζ, συμφοιτητές του στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Είναι δισεκατομμυριούχος καθώς κατέχει το 28% των μετοχών του Facebook.  

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι οι άνθρωποι της Ρομποτικής θα τύχουν τον ανάλογο σεβασμό. Περιμένουμε ότι με την ανάπτυξη της Ρομποτικής οι βιομηχανίες, τα κάθε λογής εργοστάσια θα έχουν ρομπότ μηχανές και οι βιομηχανικοί εργάτες θα εκλείψουν. Πολύ σύντομα στα εργοστάσια θα πηγαίνουν μόνο προγραμματιστές που θα δίνουν εντολές στις μηχανές – ρομπότ και θα τα συντηρούν.

Στον τομέα όμως των υπηρεσιών ο ανώτερος ανθρώπινος νους θα επιτρέψει την εργασία σε πολλούς ανθρώπους. Πάντα θα υπάρχει ανάγκη για καλούς γιατρούς, δασκάλους, μηχανικούς κλπ.

Με βάση την προβλεπόμενη εφαρμογή του, το ρομπότ μπορεί να ταξινομηθεί είτε ως a)βιομηχανικό ρομπότ, είτε ως b)ρομπότ παροχής υπηρεσιών.

  1. πρόκειται για βραχίονα πολλαπλών χρήσεων που είναι απόλυτα ελεγχόμενος

1. κάνουν πιο άνετη τη ζωή των ηλικιωμένων, παρέχοντας υπηρεσίες ψυχαγωγίας και βοήθειας

2. εκτελούν εργασίες σε ανθρώπους, όπως τα ιατρικά ρομπότ που χρησιμοποιούνται για διαγνωστικούς σκοπούς και χειρουργικές επεμβάσεις.

Όσο ο ανθρώπινος νους ανακαλύπτει νέους νόμους της φύσης οι παραγωγικές δυνάμεις θα εξελίσσονται, με αποτέλεσμα οι παραγωγικές σχέσεις να αλλάζουν. Κάποιες θέσεις εργασίας θα χάνονται και κάποιες άλλες θα δημιουργούνται. Αυτό είναι κοινωνική νομοτέλεια.

ΔΙΟΝΕΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΕ 19, ΠΕ 04